Solskens lunch!


Dagens lunch blev en kycklingsoppa med bla apelsin och majrova för barnen har fortfarande ont i halsen och en hosta som inte är att leka med!
Vi fick iallafall njuta av en lunch i solskenet och det piggar upp precis som lite mat i magen.

Ett tips för förkylningar är att använda majrova i matlagningen.
Tyvärr biter den inte på barnens halsflusser 😦 men det gör väl inget.

Majrova (översta bilden)
Majrova eller bara rova (Brassica rapa ssp. rapa) är en rotfrukt som varit en del av Sveriges, och Nordens, matkultur i århundraden.

Majrovan är en robust rotfrukt som kan skördas bara någon månad efter sådd och angrips sällan av skadedjur. Den är även rik på C-vitamin. Den sägs vara bra mot förkylning och luktar ganska starkt. Majrovans vanligaste användningsområden är råkost, i sallader, som delar i stuvning och kan även stekas. Man kan också göra inläggningar av majrova – precis som på t.ex. rödbetor.

Majrovans unga blad och blomskott kan också användas. I Spanien (främst Galicien) kallas dessa för Nabizas (yngre, mildare skott) eller Grelos (äldre och bittrare skott). De kan användas i stuvning (som spenat och mangold), eller i soppor. De smakar gott men med en liten karaktäristisk besk smak, som mildras efter kokning.

Rova som var stapelföda under vikingatiden är ej densamma som majrova utan avsevärt större och längre. Frö säljs ej kommersiellt och rovan odlas nu bara av ett fåtal entusiaster. Efter vinterförvaring omplanteras rovan och bär då frö i stora mängder. Rovan äts rå, kokt eller stekt tillsammans med fläsk. Om rovan överkokas med salt svartnar den. Tillagad på detta vis skärs den i tunna skivor och äts som smörgåspålägg. Rovan klarar vårt vinterklimat utmärkt och lagrades förr i skyl (dvs utomhus under granris täkt med hudar eller textil).

Som sagt barnen piggnade till i söndags men dottern blev sämre under natten och igår hade hon hög feber och hostade och kunde inte svälja så nu ligger hon här i soffan och myser med sin läsebok för hon saknar skolan.

Ha en solig tisdag där ute!

Annonser

4 comments on “Solskens lunch!

 1. Fy så jobbigt för er med all sjukdom! Hoppas att ni får vara friska länge när den här omgången är över.

  Och tack för infon! Jag har förstås hört talas om majrova, men aldrig lagat eller ätit det. Att det är så bra då… bäst att testa det nån gång.. när mat känns tilltalande igen. 😉

  Ha en fin dag! Kram!

 2. Tack för tipset! Har aldrig använt majrova så det måste jag testa någon gång. Bakar gärna men är hopplöst fantasilös när det gäller matlagning så tips emottages gärna 🙂
  Hoppas barnen kryar på sig snabbt!

 3. Anniesmamma: Håll tummarna att vi har haft vårat sjuka nu och för ett friskt vinter halvår.
  Hoppas du får tillbaka matlusten när den första tiden som brukar vara besvärligast är över. Du är en kämpe!
  Stor kram!

 4. Therese : Tack! Barnen är på rätt spår! Sedan får vi väl leva på majrova resten av vinter 😉 Kommer mer matinspiration framöver så håll koll så får du nog ett tips eller två… Kram

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s