Julmatstrollerikalendern 8 december

Julmat med en twist och idag kommer den  8:de  luckan

 

En julig dessert med chokladpudding, vaniljsås och krossade pepparkakor på toppen och dekorerad med en clementin.

 

Barnen använde chokladpudding pulver och marsansås som vi blandade med mjölk, men vill man så

blir det godare att göra egen  hemmalagad chokladpudding och vaniljsås.

Hemmalagad chokladpudding:

6 dl mjölk
5 msk majsstärkelse (Maizena)
5-6 msk socker
3-4 msk
kakao
1-2 msk vaniljsocker

1. Blanda mjölk, maizena, socker och kakao
i en kastrull.

 

2. Låt krämen
koka under omrörning och koka någon minut (tills den blir tjock i konsistensen).

 

3. Smaksätt med
vaniljsocker.

4. Häll upp krämen i en vattensköljd skål/form eller i
portionsglas. Strö över lite socker så att det inte blir skinn på ytan

5. Låt puddingen kallna, det tar ca 2-3 timmar i kylskåp –
och sedan är det bara att äta!

Hemlagad vaniljsås:

 

6 portioner
Du behöver
1 vaniljstång
3 dl mjölk
3 dl vispgrädde
4 äggulor
1 dl strösocker
Gör så här
Skär upp vaniljstången på längden. Skrapa ur fröna ner i en kastrull, lägg i stången. Häll på mjölk och grädde, koka upp, dra åt sidan. Låt stå 5 minuter. Vispa under tiden äggulor och socker poröst. Slå gräddmjölken över äggsmeten under kraftig vispning. Häll tillbaka såsen i kastrullen och hetta upp den till strax under kokpunkten så att den tjocknar, rör om hela tiden med en slev. Gör ros-provet, när såsen ligger kvar på slevens baksida och det bildas en ros när du blåser då är såsen klar.
Låt såsen svalna och stå i kylen cirka 1 timme före servering.

 

 


Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s