Blomkålsmos på tapeten

Lchf köttbullar med blomkålsmos kryddat med salladskrydda.

500 g nötfärs
salt och peppar
1 ägg
1 gul lök riven
1 pressad vitlöksklyfta
1 msk torkad oregano
1 tsk  kanel
1/2 tsk koriander

 

Gör så här

Riv löken i en sil och pressa ut vätskan

Lägg nötfärsen i en bunke och lägg i lök ,ägg,  pressad vitlök, oregano, kanel, koriander, salt och peppar

Blanda ihop allt

Blöt händerna och rulla jämnstora köttbullar

Stek dem i smör tills de blir jyllenbruna och är genomstekta

 

 

Blomkålsmos med salladskrydda

1 blomkålshuvud

1 stor gullök

2 dl grädde

salt

peppar

salladskrydda

 

Gör så här

Dela blomkålen och lägg i en kastrull med vatten. Koka tills blomkålen är mjuk.

Mixa blomkålen och löken med lite vatten (om man vill kan man lägga i smör och mixa)

Lägg tillbaka det mixade i kastrullen och tillsätt grädde , salt och peppar efter smak

Värm upp blomkålsmoset och servera varmt.

Krydda med salladskrydda över moset för en intensivare smak

 

Det visar sig att när jag kryddar blomkålsmos med salladskrydda så äter barnen och säger att det är ett gott potatismos och jag nickar och håller med för visst är det gott.  Det man inte vet har man inte ont av. Annars vägrar barnen blomkål i alla former. Ser det som ett lyckat experiment för att inte behöva laga olika rätter till familjen.

Hade ingen aning om att vårt (vårt eller vårt men hos oss har det ätits sedan barnen varit små knoddar och allt mixades) blomkålsmos skulle bli på tapeten med Lchf . Kul att det äts mer blomkål.

Blomkål är en mycket nyttig grönska, med bl.a. mycket kalium, C-vitamin och järn. Precis som  med alla grönsaker behåller de sina nyttigheter bäst om de tillagas varsamt.

Blomkål kan ätas rå , men tillagas oftast genom kokning . Även inlagd blomkål är mycket populär.

Vi äter mycket inlagd blomkål som min svärmor gör och vi kallar de inlagda grönsakerna för Torshi på persiska.

Vi brukar blanda lite olika grönsaker och lägga i glasburkar med lock.

Torshi

1/2 litet  vitkålshuvud

250 g blomkål

2 hela  vitlökar

4  morötter

2 msk salt

1 tsk rosépeppar

1 tsk gurkmeja

5 dl vitvinsvinäger

Dela grönsakerna i små stavar/ bitar och fyll glasburkar med blandningen och se till att vinägern täcker alla grönsaker. Låt stå minst en vecka för att dra sig sedan är det bara att äta och njuta.

Smaklig måltid!

 

 

 

 

 

Annonser

2 comments on “Blomkålsmos på tapeten

  1. Mia: blomkålsmos kan varieras i så många smaker(kryddning) så testa och se vad ni gillar. Grönsaker kan man aldrig äta för mycket av. 🙂 Kram

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s