Eldfesten 2012!

Här är vi idag och slänger ut det sjuka och firar in det friska!

Iranierna firar den antika persiska tradition av sista onsdagen i persiskt kalendarium, som kallas Chaharshanbeh Souri, som ett förspel till Nowruz. (Nowruz är det persiska nyåret som infaller mellan 20-22 mars. I år är det den 20 mars)

Chaharshanbeh Souri är en forntida iransk eldfestival som går tillbaka till åtminstone 1700 f.Kr. i början Zoroastian era.

Festivalen markerar ankomsten av våren och återupplivande av naturen.

Chahar Shanbeh betyder onsdag och Souri betyder ”Red” och ”Celebration”. Det röda firande av den sista onsdagen i sol året välkomnas alltid och för evigt bland iranierna.

Chahrshanbeh Souri, firas under den sista tisdags kvällen under året i den iranska kalendern.

På tisdag kväll,  går folk ut, gör upp eld och hoppa över den och  sjunger en traditionell sång:

Sorkhi-ye to az man
Zardi-ye man az to

Det kan översättas som:

Din brinnande röda färg skall till mig.
 Min sjukliga gula blekhet skall till dig.

Bara tolkas, betyder det att du vill att elden skall ta din blekhet, sjukdom och problem; I gengäld kommer elden att ge dig sin rodnad, värme och energi

 

Eldfesten är alltid välbesökt och är en glatt firande med mycket god mat och sång/dans uppträdanden.
Ashreshte är en värmande nudelsoppa som alltid serveras på Eldfesten.
Ashreshte består av:

ingredienser:

3 msk olja
2 gula lökar, tunt skivade
2 vitlöksklyftor
2 msk torkad mynta
½ tsk gurkmeja
1 dl gröna linser
2,5 dl bladpersilja, hackad
2,5 dl färsk koriander, hackad
2,5 dl purjolök och/eller salladslök, det gröna tunt strimlat
5 dl spenat, hackad
1 burk kidneybönor
1 burk kikärter
svartpeppar
reshteh, soppnudlar
svartpeppar
salt
kashk eller yoghurt

1. Bryn löken i oljan i en stor gryta. När den är vackert brun och knaprig pressar du i vitlök. Efter någon minut strör du ner myntan och fortsätter att steka i några minuter till. Ta hälften av strösslet åt sidan. Tillsätt gurkmejan till strösslet som är kvar i grytan och låt steka i ca 30 sekunder.
2. Häll i linserna, allt det gröna och 1 l vatten i grytan, koka linserna mjuka.
3. Tillsätt peppar, kidneybönorna, kikärterna och nudlarna. Koka sakta tills nudlarna är mjuka. Håll koll på vätskemängden, du kommer antagligen få späda med vatten flera gånger.
4. Smaka av med salt och peppar. Nudelfabrikaten är olika salta och reder olika mycket. Tycker du att soppan är för tunn reder du bara med lite vetemjöl.

Servera soppan med kashk eller yoghurt och lök-mynta-strösslet.

 

[youtubeplay id=”Qhv29_M-P5Q” size=”medium”]

 

Önskar er alla en underbar tisdag och firar ni inte Chahrshanbeh Souri så fira nu in vårdagsjämningen med ett litet hopp över en litet eld/brasa för att föra in det friska och släng ut alla vinter basilusker som härjat.

Välkommen våren 2012

 

 

Advertisements

4 comments on “Eldfesten 2012!

  1. Åh tack för den fina berättelsen….det här kunde jag inte innan. men jag har hoppat över en eld på en av mina lärarpraktiker blev jga inbjuden till några elever med familjer. Härlig stämning!

    Kram Mia

  2. Eldfesten är en såå fin tradition! Här i Malmö brukar den firas stort och det är så härligt att se alla glad människor.

    Var hälsad vackra vår helt enkelt!
    Kramar

  3. Mia: En underbar kväll. Kul att du fått provat på det. Jag lär mig fortfarande ju mer barnen vill veta så letar vi fram information om olika högtider både i Sverige och Iran.
    Finns verkligen mycket man firar runt om i världen. Kram

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s