En smak av Iran!

Gårdagen började som sagt med tårtkalas och fortsatte med festligheter ända tills barnen somnade vid 23 tiden helt utmattade.

20120619-095151.jpg

Min svåger kom ifrån Iran med en massa läckerheter och bäst av allt var brödet han hade med sig.

20120619-095344.jpg

Nan Sangak som är så gott. Bakas i riktiga bakugnar på en massa småsten.

Hemma bakas de även på stenar men jag älskar att vara i Iran på morgonen och gå ut och köpa nybakat bröd direkt ifrån stenungnen.
Hinner äta en del av brödet innan man är hemma igen kan jag lova.
Tur att bröden kan vara upp till en metet långa. Så räcker det till alla.

Vi fick även sötsaker Sohan i från staden Esfahan som smälter i munnen.

20120619-101138.jpg

Förpackade i fina askar/burkar som är mina favoriter att samla på.

20120619-101248.jpg

20120619-101323.jpg

Svårt att visa på bild men askarna är så detaljerade och upphöjda i plåten att motiven ser så levande ut.

20120619-101734.jpg

Nötter fick vi också och barnen fick så fina pennor och målarblock.

20120619-101935.jpg

Min svärmor lagade Khoresht e Gormeh Sabzi- Persisk lammgryta som är så gott.

Khoresht e Ghormeh Sabzi – persisk lammgryta

Denna klassiska persiska lammgryta med torkad lime och örter är enormt aromatisk och samtidigt frisk i smaken. Mängden och proportionerna på kryddorna varierar från recept till recept. De grövsta stjälkarna ska rensas bort innan örterna hackas. Servera med yoghurt, vitt ris och en eller flera pickels. Iransk pickels samt torkad lime får man tag på i butiker med mat från Mellanöstern.

Antal portioner:

Ingredienser

4dl kidneybönor

2dl finhackad dill

4msk torkade bockhornsklöverblad

5dl finhackad bladpersilja

2dl finhackade korianderblad

6d lfinhackad persisk gräslök (går även bra med salladslök)

1dl matolja

2stfinhackade gula lökar

800g grytbitar av lamm, 5 – 6 cm tjocka

salt

7-8st torkade limefrukter

4st citroner, urpressad saft

nymald vitpeppar

Tips

Tänk på, att om du vill dubbla receptet till en gryta måste du minska mängden vätska – annars blir det soppa!

Gör så här

1.   Om torkade bönor används, lägg dem i blöt över natten.

2.  Koka bönorna i 10 minuter. Skölj dem kalla och ställ åt sidan. Burkbönor ska dock inte kokas.

3.  Fräs örter och gräslök i matolja i ungefär 30 minuter. Blandningen ska mörkna men inte bli bränd. Rör om      ofta. Lägg över örtröran i en skål och ställ åt sidan.

4. Salta köttet och fräs det tillsammans med lökhacket i lite mer matolja.

 5. Häll i örtblandningen och bönorna i grytan. Häll på vatten så att det precis täcker. Låt sjuda under lock i 1 timme.

 6. Stick några hål i de torkade limefrukterna och lägg ner dem i grytan. Låt grytan fortsätta sjuda tills köttet är riktigt mört, utan att ha blivit torrt. Det tar ytterligare ½ – 1 timme.

 7. Smaka av med citron och eventuellt lite mer salt.

Vitpeppar ingår i vissa recept och är alltså valfri.

Servera med basmatiris.

Kan verkligen rekomendera denna gryta för smakerna är så fantastiska.

En härlig måndag att börja veckan med.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s