Mariettes tre små kockar som rockar lucka 5

image

Saftig saffranskaka med seasalt pecan fudge.

Ingredienser:

matfett till formen
ströbröd till formen
200 g smör eller margarin
1/2 g saffran
3 dl strösocker
2 ägg
1
1/2 dl mjölk
4 dl vetemjöl (4 dl motsvarar 240 g)
2 tsk bakpulver

Sätt ugnen på 175˚C. 
Smörj och bröa en bakform med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter.
Smält matfettet.
Stöt saffranet i en mortel med 1 msk av sockret.
Blanda det med det smälta matfettet.
Vispa ägg och resten av sockret poröst. Rör ner matfettet och mjölken.
Blanda mjölet med bakpulvret och vänd ner det i smeten.
Häll smeten i formen. 
Grädda i nedre delen av ugnen 40-45 minuter.
Låt kakan stå i formen på ett galler ca 5 minuter innan kanten på formen lossas.

Seasalt pecan fudge

1,5 dl vispgrädde
1,5 dl strösocker
2msk ljus sirap
100 g mörk choklad 70% seasalt pecan
75g smör

Blanda grädde, socker, sirap och choklad i en kastrull. Låt koka under omrörning några minuter till en tjock och blank smet. Ta kastrullen från plattan och rör i smöret. Häll smeten på saffranskakan och låt kakan kallna.

image

Toppa gärna med granatäpple och apelsinskal

image

Julenssmaker i en härlig saftig saffranskaka med seasalt pecan fudge topping.

Advertisements

One comment on “Mariettes tre små kockar som rockar lucka 5

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s