18. BERÄTTA OM EN IKONISK/HISTORISK PERSON SOM INSPIRERAR DIG.

image

David Bailey, född 2 januari 1938 i East End, London, är en brittisk fotograf.

Bailey växte upp i Londons East End och började fotografera då han 1956–1958 gjorde sin värnplikt. Han började med fågelmotiv men kom efterhand att fotografera i olika sammanhang. Bailey började arbeta som assistent åt den brittiske modefotografenJohn French 1959. År 1960 kontrakterades han som modefotograf av brittiska Vogue, senare även av chefredaktören Diana Vreeland på amerikanska Vogue.

David Bailey upplevde under 1960-talet en enastående framgång. Han fick ett betydande inflytande som modefotograf under 1960-talet. Bailey fungerade som inspiration och förebild för fotografen i filmen Blowup (1966), av regissören Michelangelo Antonioni (fotografen spelades av David Hemmings). Bailey blev något av ”hovfotograf” åt innefolket i 1960-talets Swinging London och i sig själv en av stadens mer kända personligheter under perioden. 1964 publicerade Bailey Box of Pin-Ups, foton av de 150 mest kända personligheterna i London vid denna tidpunkt och kom därmed att definiera vem som var inne. Han arbetade mycket med modellerna Penelope Tree ochJean Shrimpton. Bailey arbetade inte enbart som modefotograf, utan fotograferade även musiker somRolling Stones (Mick Jagger var best man på hans bröllop med Deneuve) och brottslingar som bröderna Kray. Bailey är fortfarande verksam som fotograf idag (2013) men ägnar sig även åt måleri.

( info: Wikipedia)

image

Porträttet av prinsessan Diana är en av mina inspirationsbilder taget av David Baley. Jag tycker om enkelheten i bilden som samverkar med djupet i Dianas blick som gör bilden levande.

(Dagens ”berätta om” i Emily Dahls julkalender)

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s