”Mitt gula till dig! Ditt röda till mig!”

20140318-111315.jpg

ELDFESTEN
Natten mot sista onsdagen före nouruz (nyårsdagen) firar man eldfesten Chaharshanbe suri (‘röd onsdag’). Det är sed att äta torkade nötter och bär (så kallad âjil-e moshkelgoshâ) och en varm soppa (ash reshte). Man tänder brasor och hoppar över små eldar samtidigt som man sjunger följande ramsa:
Zardi-ye man az to
Sorkhi-ye to az man!
I fri tolkning:
Min gula nyans [det vill säga min blekhet] ger jag till dig!
Din röda rodnad [det vill säga din glöd och värme] får jag tillbaka av dig.
Ramsans mytologiska innebörd är att elden botar sjukdomar. Vördnaden av ljuset och elden spelar stor roll i zoroastrismen. Av den anledningen hoppar inte iranska zoroastrier över elden, utan de sjunger och dansar kring den. Den religiösa bakgrunden till eldfesten är man skall välkomna de avlidnas själar med värme och renhet.
Denna högtid är en festival med våren, solen, ljuset och det nya året i fokus som har firats i nästan 4000 år tillsammans av många olika folkslag utan att begränsas av nationsgränser och språkbarriärer.Vi vill ta vara på och lyfta fram denna folkliga tradition genom att fira Eldfesten som aldrig förr med sprakande eldar, ljuvlig musik, enastående artister och fantastiska pyrotekniska shower. Vi vill genom högtiden sprida ljus, värme och kärlek med eldens intensitet . Vårt mål är att denna folkfest skall flyttas ut från förorten till en av innerstans mest prestigefulla platser och där etableras som en återkommande festival i Sverige till för alla oavsett nationalitet, ålder, religion eller etnisk tillhörighet.
(Text: Eldfesten.info)

20140318-111858.jpg

Idag 18 mars säger vi farväl till vintern och välkomnar våren med en fantastisk folkfest på Heden med start 17.00

20140318-112401.jpg

Ett flertal mattält erbjuder ett stort sortiment av olika iranska rätter. Men ett eldfestfirande är inte komplett utan den varma iranska soppan Ash Reshte i magen. Nudlarna i denna soppa symboliserar lycka och framgång på vägen framåt.

Musik , artister och eldar och så framförallt GLÄDJE.

GLÄDJE , GEMENSKAP OCH KÄRLEK.

En folkfest för alla.

LJUS & GLÄDJE
Kom och fira våren, ljuset och gemenskapen den 18 mars då vi säger farväl till vintermörkret och välkomnar värmen genom att fira Eldfesten i Heden.

HOPPA ÖVER ELDEN

Enligt en traditionell ramsa så ska man ropa ”Mitt gula till dig! Ditt röda till mig!” när man hoppar över elden. Det gula står som symbol för trötthet och sjukdom och det röda står för kraft, energi och kärlek.

20140318-113716.jpg

Här hemma började vi morgonen med en våffelfrukost med underbart goda valnötter som svärmor hade med sig när hon kom hem från Iran igår.

20140318-114639.jpg

Vi har börjat förbereda nyårsbordet som skall dekoreras och ägg som skall målas, hyacinter skall köpas och kakor skall bakas.

20140318-115018.jpg

Två år gammal bild men sakerna på nyårsbordet är desamma.

Grunden är sju saker som börjar på S.

Mer om det i ett senare inlägg.

Persisktnyår firar vi på torsdag idag är det våren som firas med en härlig folkfest.

Önskar er alla en fin start på våren.

Annonser

3 comments on “”Mitt gula till dig! Ditt röda till mig!”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s