Läckra pannkakor

Pannkakor

Pannkaka är en maträtt och efterrätt som gräddas i en pannkakslag eller stekpanna på spisplattan. Standardingredienserna är ägg, vetemjöl och mjölk (i vanliga recept anges ungefär 1 1/4 dl mjöl och 2 1/2 dl mjölk per ägg), samt matfett och salt.

I Sverige äts pannkaka traditionellt som en stadig efterrätt till ärtsoppan på torsdagar. Pannkakan äts ofta med sylt och glass eller vispad grädde, men även färska bär och strösocker förekommer. Fläskpannkaka äts med lingonsylt.

Arkeologiska bevis tyder på att varierade sorter av pannkakor förmodligen var den tidigaste och mest utbredda typen av spannmålsmat som åts i förhistoriska samhällen där kolhydratrikt torrt frömjöl blandat med tillgänglig proteinrik vätska, vanligen mjölk och ägg, gräddades på heta stenar eller i grunda keramikgrytor över öppen eld för att bilda ett näringsrikt och välsmakande livsmedel.

Pannkakans form och struktur varierar över hela världen. Det finns många varianter av dem i hela Europa.

Pannkaksvarianter 

Plättar tillagas av samma recept som pannkaka men är betydligt mindre. För tillagning av plättar används ett plättlagg. I Småland, Skåne, Blekinge, Norrbotten och Finland kallas alla pannkakor som gräddas på spisen för plättar, oavsett hur stora de är. Plättar bakade på bovetemjöl kallas blinier, se pannkaksrätter.

Ugnspannkaka, även kallad tjockpannkaka, är en pannkaka tillagad i långpanna i ugnen. I vissa delar av Skåne, Blekinge, Norrbotten och Finland kallas denna variant enbart pannkaka.

Fläskpannkaka är ugnspannkaka som innehåller fint skurna tärningar av rimmat sidfläsk.

Saffranspannkaka eller Gotlandspannkaka är en lyxig efterrättsvariant från Gotland. Förutom de vanliga pannkaksingredienserna innehåller den risgrynsgröt, saffran och hackad sötmandel. Serveras traditionellt med vispad grädde och salmbärssylt.

Jästa pannkakor är små jästa pannkakor som är vanliga i Sydsverige.

Äggfria pannkakor går bra att tillaga. Tillsätt då en knivsudd potatismjöl för att få pannkakan att hålla ihop bättre.

Veganska pannkakor kan lagas genom att ersätta mjölken och äggen med sojamjölk eller havredryck. Då bör man tillsätta en knivsudd potatismjöl för att pannkakan ska hålla ihop bättre. Det finns också ett pulver från Orgran som heter ”No Egg” som kan användas i stället för ägg.

Pannkaksrätter 

Pannkakstårta är tårta av flera lager tunnpannkakor med vispad grädde och sylt mellan lagren. Glass är också vanligt i pannkakstårtor.

Crêpes är franska för tunna pannkakor och kan ätas som förrätt eller dessert. Pannkakorna innehåller vanligtvis många ägg och fylls med allt ifrån kött och svamp till frukt och choklad eller vänds i sås och flamberas.

Blinier är plättar bakade på bovetemjöl som äts med gräddfil, kaviar, hackad lök med mera.

Kolbulle påminner om fläskpannkaka men tillagas i stekpanna.

Pannkakor globalt

 

Amerikanska pannkakor med lönnsirap

Amerikanska pannkakor, även kallade pancakes (pannkakor på engelska) är en variant av pannkakor, som till största delen äts i USA, ofta med lönnsirap och/eller smör, och gärna till frukost. Skillnaden från vanliga pannkakor är att det ingår bakpulver i smeten, vilket gör att pannkakan jäser under gräddningen och blir tjockare. Dessutom görs de mindre än vanliga pannkakor, endast ca 12 centimeter i diameter. I USA serveras ibland små korvar eller ägg och bacon till pannkakorna.

Ålandspannkaka är en åländsk variant av ugnspannkaka. Manna- eller risgrynsgröt blandas i smeten, som smaksätts med kardemumma. Pannkakan serveras med sviskonkräm och vispad grädde.

Roti är en thailändsk pannkaka som görs på deg i stället för smet innan den steks i stekpanna. Den fylls sedan med banan, rullas ihop och garneras med chokladsås.

Lumma är en isländsk pannkaka, som mer liknar plättar, då dessa är relativt små men tjocka.

Pannkakan som metafor.

I svenskan används ordet ‘pannkaka’ ofta om något negativt, till exempel i uttrycken ”Det blev bara pannkaka av alltihop”, ”Upp som en sol, ner som en pannkaka”. Denna nedlåtande syn på pannkaka beror på att den underförstått jämförs med en reslig sufflé som den talande antas ha velat åstadkomma. I stället för sufflé blev det bara en platt pannkaka.  Liknande uttryck finns även i andra språk. Ryskans blinier, som är närmast identiska med svenska pannkakor, har i ryskan gett uttryck till uttrycket ”blin!” när något har gått fel.

Det går även att bruka ordet i uttrycket pannkaka på pannkaka som kan liknas med uttrycket tårta på tårta.

Källa: Wikipedia.

Här på Funny Funky Food kommer ni få min tolkning av pannkakor som kan varieras i oändlighet.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s