Soppor med en twist

Soppor med en twist

Soppa är en maträtt bestående huvudsakligen av vätska, samt däri lösta smak-, närings- och konsistens-ämnen. Soppor kan även innehålla bitar av i soppan kokade fasta födoämnen i varierande storlekar. Beroende på konsistens och sammansättning kan soppor förtäras som:

  • förrätt – tunna soppor, ofta tillagade på grönsaker,rotfrukt och/eller lättare köttsorter, t.ex kyckling eller fisk.
  • huvudrätt – kraftiga smak- och energirika soppor vanligen kokade på fläsk & nötkött.
  • dessert eller mellanmål – soppor tillagade på bär och frukt.

Supamat är ett äldre dialektalt namn för soppa som efterrätt såsom kräm eller mjölk.

Gränsen mellan soppa och å ena sidan stuvning och å andra sidan grytor är flytande. Soppor brukar dock vara tunnare än stuvningar med högre vätskeinnehåll. Stuvningar serveras dessutom ofta som tillbehör som en maträtt som är ett lika viktig del av måltiden, medan soppa normalt serveras som ”huvudattraktion” (om än ibland med tillbehör). Grytor har ofta lägre andel vätska och högre andel fasta ingredienser i större bitar än soppor, och är vanligare som huvudrätt serverade med tillbehör.

Skillnaden mellan soppa och sås är att soppa är avsedd att ätas som en maträtt, medan såsen används som ett tillbehör till fastare maträtter.

Källa: Wikipedia

Här på Funny Funky Food bjuder vi på soppor till vardags och fest med en liten twist.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s