Hello September!

20130901-225227.jpg

Färdigt på: 40 min
Ingredienser
150 g mjukt smör
300 g mandelmassa
3 st ekologiska ägg
0.5 dl vetemjöl
smör till formen
kokosflingor till formen

2stora äpplen
En klick smör
1msk socker
1msk kanel

Gör så här
Sätt ugnen på 175 grader, varmluft.
Vispa smör och riven mandelmassa krämigt.
Tillsätt ett ägg i taget under vispning. Rör till sist i mjölet för hand.
Smörj och bröa en 20 centimeter diameters kakform med löstagbar botten.

Skiva äpplena och stek i smör , socker och kanel tills de blir mjuka.

Fyll botten på formen med de stekta äpplena.

Fyll sedan formen med kaksmeten och grädda kakan, i cirka 20-25 minuter och låt svalna.

Servera med vaniljsås, glass eller en klick grädde eller njut av den goda äpplemazarinkakan som den är.

20130901-225956.jpg

Augusti övergick i september ganska obemärkt här på hemmaplan.

En liten utflykt tog oss ut på landet där det grönskade för fullt och varma vindar svepte över åkrar och ängar.

20130901-230419.jpg

20130901-230439.jpg

20130901-230459.jpg

Alla dessa vackra hus längst med vägarna väcker alltid så härliga barndomsminnen ifrån somrar på landet, kossor, grisar och mjuka gosiga lamm som gärna blev klappade en extra gång.

Så härligt att få gå in i september med detta på näthinnan.

En riktigt höstlig lunch bjöd svärmor på idag då hon serverade persiskmat när det är som godast.

20130901-231601.jpg

Passade på att äta extra mycket vitlök för att skrämma bort den envisa förkylningen samtidigt som jag blev ordentligt bortskämd hos svärmor med mat på bordet och vila medan hon och barnen byggde med lego.

Svågern kom förbi med plommon ifrån deras trädgård så när vi var hemma igen började jag med ett litet experiment i köket jag aldrig testat tidigare .

Att göra egen Lavoshak/ Fruit rolls /Fruktläder .

20130901-233237.jpg

I Iran köper vi alltid de färska i alla olika fruktsmaker och barnen älskar dem.

Så jag tänkte prova att göra egna hemma , så jag kokade plommon.

20130901-233442.jpg

20130901-233506.jpg

När de kokat och blivit mjuka så silade jag plommonen och slängde kärnorna.

Hällde tillbaka de silade plommonen i kastrullen och tillsatte syltsocker och kokade upp.

När det kokat upp , lät jag det sjuda på spisen i 20 minuter tills det stelnat en aning.

Smörade ett bakplåtspapper med smör och la i en långpanna.

Sedan hällde jag de kokade plommonen i långpannan.

20130901-233926.jpg

Värmde ugnen till 80 grader och ställde in plåten.

I ugnen med luckan öppen ett par centimeter skall den stå i 6 timmar , så imorgon får vi se om experimentet lyckas eller om det blir något annat av det hela.

Så nu är det bara att säga Hello September och välkomna höstmånaden med allt vad den har att erbjuda.

20130901-234607.jpg

Önskar er alla en fin start på september och ny vecka med nya utmaningar.

2 kommentarer på “Hello September!

Lämna en kommentar