Färdigt på: 40 min
Ingredienser
150 g mjukt smör
300 g mandelmassa
3 st ekologiska ägg
0.5 dl vetemjöl
smör till formen
kokosflingor till formen
2stora äpplen
En klick smör
1msk socker
1msk kanel
Gör så här
Sätt ugnen på 175 grader, varmluft.
Vispa smör och riven mandelmassa krämigt.
Tillsätt ett ägg i taget under vispning. Rör till sist i mjölet för hand.
Smörj och bröa en 20 centimeter diameters kakform med löstagbar botten.
Skiva äpplena och stek i smör , socker och kanel tills de blir mjuka.
Fyll botten på formen med de stekta äpplena.
Fyll sedan formen med kaksmeten och grädda kakan, i cirka 20-25 minuter och låt svalna.
Servera med vaniljsås, glass eller en klick grädde eller njut av den goda äpplemazarinkakan som den är.
Augusti övergick i september ganska obemärkt här på hemmaplan.
En liten utflykt tog oss ut på landet där det grönskade för fullt och varma vindar svepte över åkrar och ängar.
Alla dessa vackra hus längst med vägarna väcker alltid så härliga barndomsminnen ifrån somrar på landet, kossor, grisar och mjuka gosiga lamm som gärna blev klappade en extra gång.
Så härligt att få gå in i september med detta på näthinnan.
En riktigt höstlig lunch bjöd svärmor på idag då hon serverade persiskmat när det är som godast.
Passade på att äta extra mycket vitlök för att skrämma bort den envisa förkylningen samtidigt som jag blev ordentligt bortskämd hos svärmor med mat på bordet och vila medan hon och barnen byggde med lego.
Svågern kom förbi med plommon ifrån deras trädgård så när vi var hemma igen började jag med ett litet experiment i köket jag aldrig testat tidigare .
Att göra egen Lavoshak/ Fruit rolls /Fruktläder .
I Iran köper vi alltid de färska i alla olika fruktsmaker och barnen älskar dem.
Så jag tänkte prova att göra egna hemma , så jag kokade plommon.
När de kokat och blivit mjuka så silade jag plommonen och slängde kärnorna.
Hällde tillbaka de silade plommonen i kastrullen och tillsatte syltsocker och kokade upp.
När det kokat upp , lät jag det sjuda på spisen i 20 minuter tills det stelnat en aning.
Smörade ett bakplåtspapper med smör och la i en långpanna.
Sedan hällde jag de kokade plommonen i långpannan.
Värmde ugnen till 80 grader och ställde in plåten.
I ugnen med luckan öppen ett par centimeter skall den stå i 6 timmar , så imorgon får vi se om experimentet lyckas eller om det blir något annat av det hela.
Så nu är det bara att säga Hello September och välkomna höstmånaden med allt vad den har att erbjuda.
Önskar er alla en fin start på september och ny vecka med nya utmaningar.
Happy September vännen! Regnig start idag men solig och varm eftermiddag. Lovely! Kram Mia
http://bloggmorsorna.se/happyvardag/2013/09/02/fulltecknad-vecka/
härliga set bilder 🙂 kram Diana